Hemoroidi.rs Lečenje Hemoroida

Hemoroidi ili šuljevi su otečeni, ali i normalno prisutni krvni sudovi u i oko anusa (čmara) i donjeg dela rektuma, koji su prošireni pod pritiskom krvi (slično kao proširene vene na nogama).

Najčešći uzrok nastanka hemoroida je naprezanje prilikom defekacije, stiskanje i zadržavanje, a mogu biti i trudnoća, genetski faktori (nasledna predispozicija za pojavu hemoroida), starost, hronični zatvor, dijareja, dugotrajno sedenje i analne infekcije. Vene u rektumu i anusu su pod značajnim pritiskom pri svakoj defekaciji (izbacivanju stolice).

Naprezanje i potiskivanje mogu dovesti do pucanja i širenja vena u rektalnom zidu i stvaranja hemoroida.

Hemoroidni jastučići predstavljaju normalnu strukturu završnog dela debelog creva (rektuma) koji obezbjeđuju hermetičnost i kontrolu tečnosti i gasova. Izgrađeni su od krvnih sudova, mišićnih i elastičnih vlakana i vezivnog tkiva. Smešteni su ispod sluzokože.

O hemoroidnoj bolesti govorimo kada se u ovim formacijama pojave tegobe. Postojanje čak i velikih hemoroidnih jastučića u odsustvu tegoba ne predstavlja razlog za lečenje. Na kraju debelog creva je anus. Ispod sluzokože čmara je venski splet koji ima sitne čvoriće. Usled navedenih uzroka ovi se mali čvorići pretvaraju u čvorove, koji se golim okom ne vide. Ovi prošireni venski čvorovi su šuljevi ili hemoroidi. Spoljni hemoroidi su na kraju čmara, a unutrašnji su unutar debelog creva.

Bolest počinje u času kad u čvoriću dođe do upale i do tromboze. U slučaju upale čvorić nabrekne, postaje tamnoplave do crnkaste boje, vrlo je bolan pa smeta pri sedenju i u hodu.
Posle odgovarajućeg lečenja, naročito pri mirovanju, nestaju upalne promene, čvorić splasne, a od njega ostaje još samo produžetak hipertrofične kože, koji visi na granici između kože i sluzokože čmara kao resica (fibroza čvorića). Dođe li do prsnuća upaljenog čvora, sadržaj se može isprazniti pa se na njemu može primetiti perforativni otvor. Ako na tom mestu nastane infekcija gnojnim bakterijama, čvor se pretvara u apces i konačno u ulkus. Pacijentima smeta i pojačano lučenje sluzi i iritacija predela oko anusa.
Po svojoj prirodi hemoroidalna bolest je progresivna, tako da se samo redovnim pregledima, doslednim sprovođenjem saveta lekara i lečenjem ova bolest može kontrolisati.
Naročito je važno obratiti se lekaru kada se radi o hemoroidima prvog stepena, jer u tom slučaju je saniranje ovog stanja mnogo jednostavnije i uspešnije.

To je bolest koja izaziva smetnje kod velikog broja ljudi. Izaziva i razne nedoumice, kao i strahove, pogotovo od malignog oboljenja. Sa jedne strane taj strah je pozitivan jer "tera" ljude kod lekara, ipak iako je taj strah u većini slučajeva neopravdan, dolazak kod lekara omogućava dijagnostikovanje nekog težeg oboljenja, doduše u vrlo malom procentu.

Spoljni hemoroidi su vidljivi i nalaze se blizu anusa, dok se interni (unutrašnji hemoroidi) mogu stvoriti bilo gde u analnom kanalu.

Neki od simptoma hemoroida su svrab, peckanje, vrelina oko i u anusu, bol pri vršenju nužde, intezivan bol, na početku malo krvarenje a kako se stanje pogoršava sve obilnije krvarenje. Svrab i bol pri hodanju, sedenju..

Lečenje hemoroida je najbitnije započeti blagovremeno, kako ne bi došlo do dodatnih komplikacija.

Kako Izlečiti Hemoroide.